Hatékony időgazdálkodás 1. rész
2017. január 24. írta: Gergő Herkó

Hatékony időgazdálkodás 1. rész

timemanagement.jpg

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy sosincs elegendő időnk mindenre. Pedig rengeteg dolgunk lenne. Ott van a munkánk, a munkán kívüli projektjeink, fontos elolvasni valók - szaklapok, könyvek. Ott állnak sorra az asztalon, mi pedig elhatározzuk, hogy egyszer ha a teendőink végére jutottunk, elolvassuk őket. 

 Ez azonban sosem sikerül. Egyszerűen képtelenek vagyunk utolérni magunkat. Sosem fejezzük be mindazt, amit el akartunk végezni, sosem jutunk el odáig, hogy egy bennünket érdeklő könyvet vagy folyóiratot elolvassunk. A pihenésről és a szabadidős tevékenységekről nem is beszélve. Teljesen mindegy, mennyi időd van, abban biztos lehetsz, hogy a tennivalóid időigénye mindig nagyobb lesz, mint a rendelkezésre álló idő. Meg kell tanulnod másként dolgozni, másként kezelni a mindennapi teendőidet. Meg kell tanulnod szelektálni a teendőidet, és fontossági sorrendbe tenni őket. 

Ez a cikk Brian Tracy: Személyes hatékonyság című könyvéből született.

A siker titka:

Szemellenzősen tanulj meg a legfontosabb célodra fókuszálni, majd dolgozz rajta jól és fáradhatatlanul, amíg teljesen be nem fejezted.

Brian Tracy

Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember manapság, állandóan túl sok tennivalód és túl kevés időd van. Azaz több feladatod van, mint amivel valaha is végezhetnél az adott idő alatt, bármilyen gyorsan is dolgozol. És ahogy egyre azon dolgozol, hogy végre utolérd magad, az újabb és újabb feladatok megállíthatatlan ütemben árasztanak el. Azaz, sosem fogod magad utolérni. Egyes feladataiddal állandóan le leszel maradva, és ez még a jobbik eset, a legtöbben majdnem minden feladatukkal le vannak maradva. Ezért kell mindig tudnod, mit a legfontosabb megtenni, és ha már tudod, képes légy azonnal rá is vetni magad a feladatra, és kitartóan meg is oldd, méghozzá jól. Ma már ez a siker egyik alapfeltétele. Ha egy átlagos ember megtanul prioritásokat kitűzni, és megtanul fontos feladatokat elvégezni, hamar le fogja körözni az ebben járatlan zsenit, aki pedig a tervek szövögetésében és az elvi háttér feltérképezésében brillírozik.

Van egy mondás Amerikában, miszerint ha minden reggeled azzal indítod, hogy megeszel egy élő békát, azzal a megnyugtató érzéssel ajándékozod meg magad, hogy ez volt az adott nap legrosszabb eseménye. Ennél rosszabb már nem is lehet. A béka tehát mindenkinek a legnagyobb és legfontosabb feladata, amit hajlamos lenne tovább halogatni. Az a feladat is "béka", amelyiknek minden feladat közül a legnagyobb pozitív hatása van az életedre, vagy a munkádra, ha megeszed. A mondás folytatása így szól: "Ha nem tudsz egyszerre két békát megenni, kezdd a rondábbikkal." Az időgazdálkodásban ez azt jelenti, hogy ha két fontos dolog vár rád, mindig a nagyobbal, a nehezebbel, a fontosabbal kezdj foglalkozni.

A nagy teljesítmény és személyes hatékonyság kulcsa, hogy képesek legyünk mindig minden körülmények között a legnehezebb és legfontosabb feladattal kezdeni. 

Minden reggel egy békával kezdd a napot. És ha már eszed, ne gondolkozz rajta túl sokat.

Brian Tracy

A hatékony és sikeres emberek azok, akik mindig rögtön a fontos feladatokkal kezdenek foglalkozni, és addig nem hagyják ezt abba, amíg be nem fejezték az adott feladatot.

Az ember elméje úgy van megszerkesztve, hogy a feladatok teljesítése örömérzést kelt benne. Ha elvégzel egy tennivalót, örömöt érzel, győztesnek érzed magad. Tele leszel energiával, lelkesedéssel és önbecsüléssel. Minél fontosabb feladatról van szó, annál jobban érzed majd magad. A fontos feladatok elvégzése egy Endorfin nevű hormont szabadít fel az agyban, ami az örömérzetért felelős. Ettől kreatívabbnak érzed magad és tele leszel önbizalommal.

Ha már megszoktad, hogy mindig a fontos feladatokkal kezdesz, és addig dolgozol rajtuk, amíg be nem fejezed őket, egy idő után már nem is tudsz másként dolgozni.

brian_tracy_idezet.jpg

Forrás: Brian Tracy - Személyes hatékonyság c. könyv

Update: Megjelent a cikksorozat második része, amit itt tudsz olvasni:

http://grafitzsonglor.blog.hu/2017/01/26/hatekony_idogazdalkodas_2_resz

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

süti beállítások módosítása