Hogyan lehet kezdőtőke nélkül nemzetközileg is sikeres vállalkozást felépíteni?
2017. március 13. írta: Gergő Herkó

Hogyan lehet kezdőtőke nélkül nemzetközileg is sikeres vállalkozást felépíteni?

business.jpg

Március 11.-én, szombaton rendezték meg az első Freelancer Festivalt. A rendezvényt a független szakembereknek szervezték, ahol nagyon inspiráló élettörténeteket, előadásokat lehetett hallani.

Az én kedvenc történetem a Remarker nevű vállalkozás sztorija volt. A céget egy grafikus hölgy alapította, tőke vállalkozás építési tapasztalat nélkül. Ma már egy nemzetközileg is elismert cég, akik többek közt az USA-ban, Hong-Kong-ban és 7 európai országban is dolgoztak. Mindezt alig három év alatt érték el!

Miért ez a kedvenc sztorim az összes közül? 

Kissé furcsa lehet, hogy ilyet mondok, de nagyon hasonlít a történet az enyémhez annyiból, hogy Kata is grafikus, és nagyon szeret rajzolni. Emellett úgy érezte, hogy a rajzolásból nem tudna megélni, mivel nem alkalmazott, hanem művészi grafikát tanult. Próbálkozott logó tervezéssel is, de nem érezte magát igazán jónak benne. És itt is van a párhuzam, én annak idején portré rajzolással foglalkoztam, de úgy éreztem, ebből nem lehet hosszútávon olyan karriert építeni, amiből meg is lehet élni, ezért váltottam az alkalmazott grafikára és az infografikákra.

Na de térjünk rá Máthé Kata és a Remarker sztorijára:

Az első szárnypróbálgatás

Két kisgyerekkel volt otthon, a férje egy cégnél dolgozott. Nem álltak nagyon jól anyagilag, ahogy Kata fogalmazott: "kilátástalan" volt a helyzetük. Mivel a végzettsége is a rajzoláshoz köthető volt, és mást nem is szeretett csinálni, logótervezésbe kezdett, hogy egy kis plusz jövedelemre tegyenek szert, de gyorsan feladta, mert nem érezte benne elég jónak magát.

A fordulat

Egy alkalommal épp kerítést festettek egy ovis szülőtárssal, aki épp társat keresett grafikus jegyzeteléshez. 

A grafikus jegyzetelés lényege, hogy egy előadásról élőben folyamatábra szerű rajzokat készítenek egy táblára.

17157625_370151860051446_495019150788902036_o.jpg

Forrás: Facebook.com/freelancerfestival

Kata igent mondott a felkérésre, és alvállalkozóként beszállt a vállalkozásba. Az együttműködés nem ment zökkenőmentesen, ezért kivált a csapatból, és egyedül folytatta tovább.

A Remarker születése

Kölcsön kért ismerősöktől, családtagoktól, hogy táblát és filceket tudjon venni, amivel beindíthatja a saját vállalkozását. De volt még egy probléma a történetben: Kata nem értett az üzletépítéshez, és semmi tőkéje nem volt marketingre sem. Hogy fogják így megtalálni a vevők? Hát inkább ő kutatta fel a célpiacát, konferencia szervezőket keresett meg, hogy szívesen jegyzetelne náluk. Nem volt könnyű az elindulás, mivel a legtöbb helyről visszautasították.

Az áttörés

2014-ben felkereste a Marketing fesztivált, ahol rábólintottak az együttműködésre, aztán meggondolták magukat. Kata férje nem hagyta annyiban a dolgot, levelet írt a szervezőknek, amiben leírta a vállalkozásuk előnyeit, így végül sikerült meggyőznie őket. Megérte a kitartó munka, mivel kirobbanó sikert értek el, a fogadtatás nagyon pozitív volt. Innentől már nem volt megállás, folyamatosan jöttek a megkeresések, hívták Amerikába, Hong-Kongba, Izraelbe és 7 európai országba. Jelenleg hatan dolgoznak a csapatban, ebből ketten rajzolnak. Van már irodájuk és céges autójuk is. Három év alatt, teljesen organikus eléréssel sikerült felépíteniük egy jól menő, sikeres vállalkozást.

Volt szerencsém élőben látni egy-egy ilyen grafikus jegyzet születését, és tényleg lenyűgöző. Kata egy szuper nő, nagyon pozitív és szerény. Amit Ő csinált, az nem szerencse kérdése, hanem színtiszta kreativitás.

Talán téged is inspirál az Ő története: ha elsőre nem tűnik működőképesnek egy ötlet, vizsgáld meg más szemszögből, és próbáld meg újra!

A Remarker Facebook oldalán még több rajzot találsz: https://www.facebook.com/remarker.eu/?fref=ts

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

süti beállítások módosítása