Hatékony időgazdálkodás 2. rész
2017. január 26. írta: Gergő Herkó

Hatékony időgazdálkodás 2. rész

secret-of-time-management.jpg

Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy sosincs elegendő időnk mindenre. Pedig rengeteg dolgunk lenne. Ott van a munkánk, a munkán kívüli projektjeink, fontos elolvasni valók - szaklapok, könyvek. Ott állnak sorra az asztalon, mi pedig elhatározzuk, hogy egyszer ha a teendőink végére jutottunk, elolvassuk őket. 

 Ez azonban sosem sikerül. Egyszerűen képtelenek vagyunk utolérni magunkat. Sosem fejezzük be mindazt, amit el akartunk végezni, sosem jutunk el odáig, hogy egy bennünket érdeklő könyvet vagy folyóiratot elolvassunk. A pihenésről és a szabadidős tevékenységekről nem is beszélve. Teljesen mindegy, mennyi időd van, abban biztos lehetsz, hogy a tennivalóid időigénye mindig nagyobb lesz, mint a rendelkezésre álló idő. Meg kell tanulnod másként dolgozni, másként kezelni a mindennapi teendőidet. Meg kell tanulnod szelektálni a teendőidet, és fontossági sorrendbe tenni őket. 

Ez a cikk Brian Tracy: Személyes hatékonyság című könyvéből született.

Ha eddig még nem olvastad a cikksorozat első részét, akkor azt itt tudod megtenni:

http://grafitzsonglor.blog.hu/2017/01/24/hatekony_idogazdalkodas_1_resz

Van egy tulajdonság, amivel az embernek feltétlen rendelkeznie kell, ha nyerni akar. Ez pedig nem más, mint az a képesség, hogy célunkat pontosan meg tudjuk határozni, hogy tudjuk, mit akarunk, és égető vágyat érezzünk a megvalósítására.

Napoleon Hill

 

Mielőtt nekiülnél, hogy megedd a "békádat", először azt kell eldöntened, hogy életed egyes területein mit is akarsz elérni. A személyes eredményesség előfeltétele, hogy céljaidat világosan megfogalmazd. Egyesek csak azért képesek sokkal több munkát gyorsabban elvégezni, mert minden pillanatban ott lebeg előttük a cél, melyet sosem tévesztenek szem elől. Minél világosabban megfogalmazod, hogy mit is akarsz, és mit kell tenned, hogy elérd a célod, annál könnyebb lesz leszoknod a halogatásról, lenyelned a békát, és befejezned az adott feladatot.

Az emberek leggyakrabban azért halogatják a cselekvést és azért érzik, hogy nem motiválja őket semmi, mert csupán ködös elképzeléssel rendelkeznek teendőikről. Nem tudják, mit milyen sorrendben és miért kell megtenniük, ezért inkább megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket.

A célkitűzés és cél elérés bizonyítottan működő rendszere így épül fel:

Első lépés: Döntsd el, mit akarsz!

Második lépés: Írd le! 

Gondolkodj papíron. Amikor az ember leírja a céljait, onnantól azonnal megfoghatókká válnak. Létrehozol valamit, amit bármikor a kezedbe foghatsz és olvasgathatsz. Ha nem írod le a céljaidat, akkor a célok csupán vágyálomként, kívánságként élnek benned. A le nem írt célok zavartsághoz, ködösséghez, eltájolódáshoz és végső soron számos hibához vezetnek.

Harmadik lépés: Tűzz ki határidőket!

A határidő nélküli célok sosem sürgetik az embert. Nincs igazi kezdetük, de végük sem. Ha egy feladathoz nem rendelünk határidőt, ne csodálkozzunk, ha alig végzünk el valamit, de azt a keveset is csak hosszas halogatások után tesszük meg.

Negyedik lépés: Készíts listát azokról a teendőidről, amelyeket a célod eléréséhez előreláthatóan meg kell tenned!

 Amint új teendők jutnak eszedbe, írd őket a listához. Addig bővítsd a listát, amíg végül minden fontos dolog rajta lesz. Ilyen módon vizuálisan is megjelenik előtted az elvégzendő lépések sorozata. Ez olyan, mintha egy térképen bejelölnéd az útvonalat, amit végig kell járnod. Ez a módszer hihetetlen mértékben megnöveli annak az esélyét, hogy eléred a célodat.

Ötödik lépés: Prioritások és sorrendiség szempontjából nézd át a listát, és készíts belőle tervet!

Először a szerint nézd meg a teendőket, hogy mi az, ami azonnali intézkedést igényel, és melyiket halaszthatod későbbre. Készíthetsz folyamat ábrát, amitől sokkal átláthatóbb lesz a listád. Egy leírt céllal és egy jól felépített cselekvési tervvel sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel, mint azok, akik csupán gondolatban terveznek.

Hatodik lépés: Azonnal kezdd el cselekvési terved végrehajtását!

Tégy valamit! Bármit! Egy következetesen végrehajtott átlagos terv sokkal többet ér, mint egy tökéletes terv, ami sosem valósul meg.

Hetedik lépés: Határozd el, hogy minden nap teszel valamit, ami a legfőbb célod irányába mozdít el téged!

Ez a tevékenység váljon a napi rutinod részévé. Minden nap olvass el valamennyit a fontos témákból. Minden nap hívj fel bizonyos számú ügyfelet. Minden nap sportolj valamennyit. Minden nap tanulj meg valahány szót az általad beszélt idegen nyelven. Amint ezek a szokások a rutinod részévé válnak, soha ne add fel őket! Haladj! Ha egyszer elindultál, ne állj meg soha! 

A világosan, írásban megfogalmazott célok fantasztikusan hatnak a gondolkodásunkra. Motiválják, feltöltik az embert, kreatívvá tesznek, rejtett energiákat szabadítanak fel, segítenek a halogatás szokásának leküzdésében.

Minden nap néz át a céljaidról és az elérésükhöz készített listát. Minden reggel, mikor dolgozni kezdesz, az adott pillanatban legfontosabb cél eléréséhez szükséges legfontosabb dolognak állj neki!

grafitzsonglor_kepek2.jpg

Forrás: Brian Tracy - Személyes hatékonyság c. könyv

Update: Megjelent a cikksorozat 3. része, amit ezen a kinken érsz el:

http://grafitzsonglor.blog.hu/2017/01/27/hatekony_idogazdalkodas_3_resz

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

 

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

süti beállítások módosítása