6 Tipp a jobb önéletrajzhoz
2017. január 20. írta: Gergő Herkó

6 Tipp a jobb önéletrajzhoz

cv.png

Ha nem vagy vállalkozó szellem, mégis sok pénzt szeretnél keresni, meg kell tanulnod olyan önéletrajzot írni, amivel jó eséllyel felvesznek egy jól fizető állásba. 

Ebben szeretnék segíteni most, itt van néhány tipp, amiket megfogadva sokkal több eséllyel indulsz.

Önéletrajz lényege:

Először is szögezzük le, mire való egy önéletrajz. Nos, az önéletrajz arra való, hogy eladd magad, a tudásod, és tapasztalatod egy cégnek, aki jó hasznát venné a szaktudásodnak. Ehhez valamennyi alap marketing tudásra van szükség. Ha ez hiányzik még a tudástáradból, most néhány szempontot bemutatok, hogy jobban megszerkeszthesd a CV-det.

Hogyan néz ki egy átlag önéletrajz?

A legtöbb CV, amit eddig láttam, a legalapabb kinézetű volt, semmit nem közölt, csak néhány adatot. Jó esetben a munkavállaló leírta a végzettségét, eddigi munkahelyeit, személyes adatait, és talán még egy képet is szerkesztett rá. Jó hír, hogy ha egy átlag céghez jelentkezel, átlagos bérért, ezt csak egy lépéssel túlszárnyalva is jobb eséllyel indulsz, mint a jelentkezők nagy többsége.

Azt már megbeszéltük, hogy az önéletrajz lényege, hogy eladd magad. Ha minden cég úgy adná el a termékét, mint egy átlag ember önmagát, csődbe menne a gazdaság.

 

1. Tűnjön ki a CV-d a többi közül

Egy céghez több száz önéletrajz kerül be egy átlagos felvételiztető kampánynál. Ha a te önéletrajzod kitűnik a többi közül, sokkal könnyebben megjegyeznek, és máris előnyt szereztél a többi jelentkezőhöz képest.

2. Legyen testreszabott

Az adott pozícióhoz írd meg az önéletrajzod, hiszen a munkáltató azt keresi, van-e megfelelő tudásunk és tapasztalatunk, hogy sikeresen be tudjuk tölteni a meghirdetett állást. A szakmai tapasztalatainkról szóló részbe építsük be azokat a tevékenységeket, amelyeket a hirdetésben a munkaköri feladatoknál felsorolnak. ( Pl ha egy cégnél elvárás a táblázatkezelő ismerete, ne csak azt írd le, hogy ECDL vizsgával rendelkezel -feltéve, ha tényleg rendelkezel vele- hanem azt is, hogy XY cégnél táblázatkezelő programot használtam x ideig)

3. Figyeljünk a felépítésére

Amennyiben van tapasztalatunk, ne a tanulmányok felsorolásával kezdjük az önéletrajzot, hanem ugorjunk előre a szakmai munkáink részhez. Fontos, hogy az időben legközelebbivel kezdjük ezek bemutatását! Csak a meghirdetett állás szempontjából lényeges tapasztalatokat említsük meg, különben könnyen előfordulhat, hogy a fontos információk elvesznek a diákmunkák és a különféle tréningek között.

4. Részletezzük a feladatainkat

Nem elegendő a munkahelyeket felsorolni, hiszen ezek a kiválasztásért felelős munkatárs számára semmit nem árulnak el arról, hogy pontosan milyen feladatok ellátásáért voltunk felelősek, és milyen ismereteket szereztünk. Fejtsük ki, hogy milyen konkrét termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkoztunk előző pozíciónkban. Így megmutathatjuk, hogy olyan képességeknek is birtokában vagyunk, amelyeknek köszönhetően adott esetben egy másik szakterületen is helyt tudunk állni!

5. Fényképes önéletrajzot küldj

Mindig szerkessz az önéletrajzodra fényképet. A fotón próbálj vidámnak tűnni ( egy vidám embert szívesebben vesznek fel, mint egy mogorvát)

 

6.Hogyan nézzen ki?

Elérkeztünk a legutolsó tipphez. Ha az eddigieket megfogadtad, máris legalább 50%-al növelted az esélyed a felvételre. Az utolsó tippel még ezen is tudsz javítani pár %-ot. Ezen a linken meg is találod a legutolsó tippem:

http://grafitzsonglor.blog.hu/2016/08/08/igy_csinalj_kreativ_oneletrajzot_egyszeruen 

 

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

 

 

süti beállítások módosítása