Névjegykártya: kell, vagy nem kell?
2017. február 28. írta: Gergő Herkó

Névjegykártya: kell, vagy nem kell?

the-pen-guy.jpg

Amikor belevágtam a szabadúszó karrierem felépítésébe, sokáig úgy gondoltam, a névjegykártya nem fontos. Sokan egyébként is úgy vannak vele az üzleti életben, hogy ez már egy elavult módszer. Teltek múltak a hónapok, és rájöttem, hogy amíg nincs névjegyem, addig bizony sokkal kevesebb esélyem van rá, hogy megkeressenek.

Ha egy üzleti találkozón építek néhány kapcsolatot, ezek az ismeretségek gyakran elsikkadnak, ha nem történik névjegy csere. Hosszútávon pedig ez a megoldás lenne célravezető, hiszen lehet, hogy abban a pillanatban nem lesz belőle üzlet, de mi van akkor, ha pár hónappal később szükségem lenne egy új projekt kapcsán az illetőre? Már nem emlékszem a nevére, vagy a cége nevére, és ennyi volt. És ez fordított esetben is igaz: Mi van, ha az illetőnek épp szüksége lenne rám pár hónap múlva, de nem tudja, hogyan érjen el? Az ilyen bakik elkerülésére a legjobb módszer még mindig a névjegykártya. Hiába az okostelefonok, vagy a Facebook. Sok esetben persze az is elég, ha csak elmented a telefonodban az ügyfél adatait. Viszont vegyünk egy olyan esetet, hogy nem találkoztál még soha az illetővel, így nem volt lehetőséged elmenteni az adatait, a névjegye mégis szembe jön veled az utcán, például így:

Az egyik kedvenc coworking irodámban, (ami mellesleg egy kávézó is egyben) van egy nagy üveg edény, ami tele van névjegykártyákkal. Így azonnal több tucat vállalkozást találhatsz meg offline. Ez hatalmas lehetőség, hiszen, ha szükségem van egy szolgáltatásra, könnyen lehet, hogy ezek között megtalálom a számomra megfelelő üzleti partnert egy projekthez. Igen tudom, ott van a Google, de mégis csak egyszerűbb úgy felhívni egy vadidegent, hogy már tudsz mire hivatkozni (mint ebben a konkrét példában a közös kávézóra).

Okulva a hibámból, a következő üzleti rendezvényre már felkészülten érkezem. Ilyen rendezvény lesz például a kifejezetten szabadúszóknak szóló Freelancer Festival, ahová ilyen névjegyekkel megyek majd:

nevjegyem.jpg

Remélem, az olvasóim közül veled is találkozom a rendezvényen! 

Ezt a névjegykártyát a Névjegykirály.hu oldalon terveztem meg az ő szerkesztőjükben, ahol kényelmesen, néhány kattintással te is megtervezheted a tiédet.

Neked mi a véleményed a névjegykártyákról? Írd meg itt kommentben, vagy a Grafitzsonglőr Facebook chatjén! Nagyon kíváncsi vagyok, te vajon hogy állsz a névjegy kérdéshez.

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

süti beállítások módosítása