Hatékony időgazdálkodás 4. rész - A 80/20-as szabály
2017. február 28. írta: Gergő Herkó

Hatékony időgazdálkodás 4. rész - A 80/20-as szabály

social-media-time-management-tips.jpg

Időnk mindig van elég, ha okosan osztjuk be!

Johann Wolfgang Goethe

Ez a cikk Brian Tracy: Személyes hatékonyság című könyvéből született.

Az első három részt se hagyd ki, itt olvashatod őket:

http://grafitzsonglor.blog.hu/2017/01/24/hatekony_idogazdalkodas_1_resz

http://grafitzsonglor.blog.hu/9999/12/31/hatekony_idogazdalkodas_2_resz

http://grafitzsonglor.blog.hu/2017/01/27/hatekony_idogazdalkodas_3_resz

A 80/20-as szabály az idő és életút menedzsment legfontosabb szabálya. A szakirodalom Pareto elvként is emlegeti ezt a törvényszerűséget. A név Vilfredo Pareto, egy olasz közgazdász nevéből származik, aki először fogalmazta meg a jelenséget. Pareto megfigyelte, hogy a társadalom tagjai természetes úton alkotnak két csoportosulást. A befolyásos réteg, amely a társadalom húsz százalékát alkotja, rendelkezik a társadalomban jelen lévő pénz és befolyás nagy részével. Az emberek nyolcvan százalékát ezzel szemben átlag emberek alkotják, akik sem befolyás, sem pénz szempontjából nem jelentős tagjai a társadalomnak.

Pareto később arra is rájött, hogy ez a törvényszerűség gyakorlatilag minden gazdasági tevékenységben jelen van. Ez a szabály például kimondja, hogy tevékenységeid húsz százaléka hozza eredményeid nyolcvan százalékát, vevőid húsz százaléka hozza forgalmad nyolcvan százalékát, termékeid vagy szolgáltatásaid húsz százaléka hozza profitod nyolcvan százalékát, az általad végzett tevékenységek húsz százalékából származtatható az általad teremtett értékek nyolcvan százaléka, és így tovább. 

Tipp:

Vegyél elő egy üres papírlapot, és sorolj fel tíz célt, amit év végéig el szeretnél érni.

Válaszd ki azt a célt, ami a legnagyobb pozitív hatást gyakorolná az életedre, majd írd le egy külön papírlapra, és rendelj hozzá pontos határidőt. Ezután készíts cselekvési tervet, és vágj bele a megvalósításába még ma.

Ettől kezdve minden nap tegyél valamit az ügy érdekében!

 

Tegyük fel, hogy a felsorolt feladatok mindegyike ugyanannyi időt igényel. Egy vagy kettő közülük viszont öt vagy tízszer annyi eredményt hoz, mint a többi. Az is előfordul, hogy egy feladatnak önmagában több hozama van, mint a többi kilencnek együttvéve.

Ez a feladat a béka, amit először le kell nyelned. Szerinted vajon melyik feladatot halogatják legnagyobb valószínűséggel az emberek? Eltaláltad. Sajnos pont ezt a tíz vagy húsz százalékot, ami a legnagyobb hozammal kecsegtetne, ha elvégeznék. Az emberek tehát elfoglalják magukat a lényegtelen nyolcvan vagy kilencven százalékkal, és el sem gondolkoznak azon, hogy csupán a várható hozam tíz vagy húsz százalékát termelik meg.

Általában a fontos feladatok a legbonyolultabbak és legnehezebbek. A hozamuk viszont hihetetlenül magas. Mielőtt dolgozni kezdesz, mindig tedd fel magadnak a kérdést: "Vajon az adott feladat tevékenységeim fontos húsz százalékába tartozik-e, vagy a lényegtelen nyolcvanba?"

Állj ellen a kísértésnek, hogy először a lényegtelen dolgokkal foglalkozz!

Mindig arra gondolj, hogy bárhogyan is cselekszel, ha elég sokszor megismétled ugyanazt a cselekvést, az előbb-utóbb szokássá válik, amit igen nehéz megváltoztatni.

 A fontos feladatok megoldásának legnehezebb lépése általában az, hogy nekikezdjünk. Ha egyszer viszont nekikezdtél, előbb-utóbb úgyis természetes módon motiválttá fogsz válni, hogy folytasd a munkát.

grafitzsonglor_kepek009.jpg

Forrás: Brian Tracy - Személyes hatékonyság c. könyv

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

süti beállítások módosítása