Idén húsz éves a legőrültebb hang, amit valaha hallottam
2017. február 28. írta: Gergő Herkó

Idén húsz éves a legőrültebb hang, amit valaha hallottam

donthotlink-crazy-frog-1280x1024-2.jpg

"A ring ding ding ding ding a ring ding ding dingdemgdemg a ring ding ding ding ding ring ding baa-baa ring ding ding ding ding a ring ding ding dingdemgdemg a ring ding ding ding ding a bram ba am baba weeeeeee."

Bizony, már két évtizede annak, hogy ez a hang megszületett, és elkezdte világhódító útját az interneten. Egy diák, Daniel Malmedahl rögzítette 1997-ben, amint megpróbálta utánozni egy belsőégésű motor hangját.

Daniel feltöltötte a hangfelvételt a saját honlapjára, ahol rátalált egy Svéd TV csatorna. 

2003-ban  Erik Wernquist animált egy kis kék békát a hang mellé, és a 'The Annoying Thing' (A bosszantó dolog) címet adta neki. Az animációnak köszönhetően kapott igazán nagy figyelmet a fájlmegosztó portálokon, majd 2004 közepén a marketingesek átnevezték "Crazy Frog"-ra, és csengőhangként piacra dobták.

Egy interjúban Wernquist megjegyezte: "Ha tudtam volna, hogy ez egy ekkora dolog lesz, nem hagytam volna jóvá ezt a hülye névválasztást. Ez nem egy béka, és egyáltalán nem őrült."

Bármit is gondolt, Crazy Frog hatalmas siker lett. Két videó játék készült róla, majd 2005-ben az Axel F- Crazy Frog remix a legsikeresebb kislemez lett, és négy hétig vezette a Brit slágerlistákat.

Ezen felül elérte az első helyet  Svédország, Ausztrália, Belgium, Franciaország, Írország, Új-Zéland és Svájc slágerlistáin is.

Azt hiszem, ez az igazi vírusmarketing: Amikor csinálsz valami hülyeséget, az emberek a szájukra veszik, beszélnek róla, majd alig néhány év leforgása alatt egy komplett brand épül rá, és az egész világ számára ismertté válik.

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!