Így vágj bele a szabadúszó karrieredbe
2017. március 01. írta: Gergő Herkó

Így vágj bele a szabadúszó karrieredbe

freelance-writer-1024x743.jpg

Magyarországon is egyre inkább kezd elterjedni a szabadúszó karrierforma. Annak, aki saját (főleg online) vállalkozást, céget szeretne építeni, érdemes ebben a formában elkezdenie felépíteni karrierjét. 

Pár évvel ezelőtt a szabadúszók még csak otthonról tudtak dolgozni, aztán jöttek a "free wifi"-t kínáló kocsmák, kávézók, ahol már szintén volt rá lehetőségük. Aztán jött egy addig teljesen új üzleti modell, ami már kielégítheti a freelancerek minden vágyát: a coworking iroda. Nagy előnye, hogy szinte ingyen használható, sok új kapcsolatot lehet szerezni, és elég inspirálóan hat az ember munkakedvére és kreativitására. Annyira bejött ez a fajta üzleti modell, hogy mára a legtöbb ilyen hely túlzsúfolttá vált. Ez is mutatja, hogy egyre több szabadúszó van az országban, ami nagyon jó hír.

Mennyivel jobb is a saját vállalkozásodon dolgozni, mint egy gyárban robotolni napi 8-12 órát. Emellett nincs főnököd, aki dirigáljon, úgy osztod be az idődet, ahogy neked tetszik, bárhonnan tudsz dolgozni és a fizetésednek sincs felső határa. Milyen jól hangzik, nem?

Azért vannak árnyoldalai is a dolognak. Ügyfeleket szerezni nem olyan egyszerű dolog, sajnos nem jönnek maguktól, főleg a karriered elején, amíg nincs neved a piacon. Addig bizony neked kell hajszolni őket. Nagy negatívum lehet még, hogy nincs meg a havi fix jövedelem, és az induláskor még nagyon össze kell húzni a nadrágszíjat. Az én szívemhez mindenképp a vállalkozói életforma áll közelebb, akkor is, ha az elindulás sokszor döcögősen is megy.

 

Ha te is szeretnéd elindítani az online karriered, ez az infografika neked szól:

 

 

010101001.jpg

 Ha szeretnéd látni, hogyan épül fel a gyakorlatban egy online vállalkozás, kövesd a két hónapos kihívásom, ahol egy pénztermelő blogot fogok beindítani a nulláról: