Idén húsz éves a legőrültebb hang, amit valaha hallottam
2017. február 28. írta: Gergő Herkó

Idén húsz éves a legőrültebb hang, amit valaha hallottam

donthotlink-crazy-frog-1280x1024-2.jpg

"A ring ding ding ding ding a ring ding ding dingdemgdemg a ring ding ding ding ding ring ding baa-baa ring ding ding ding ding a ring ding ding dingdemgdemg a ring ding ding ding ding a bram ba am baba weeeeeee."

Bizony, már két évtizede annak, hogy ez a hang megszületett, és elkezdte világhódító útját az interneten. Egy diák, Daniel Malmedahl rögzítette 1997-ben, amint megpróbálta utánozni egy belsőégésű motor hangját.

Daniel feltöltötte a hangfelvételt a saját honlapjára, ahol rátalált egy Svéd TV csatorna. 

2003-ban  Erik Wernquist animált egy kis kék békát a hang mellé, és a 'The Annoying Thing' (A bosszantó dolog) címet adta neki. Az animációnak köszönhetően kapott igazán nagy figyelmet a fájlmegosztó portálokon, majd 2004 közepén a marketingesek átnevezték "Crazy Frog"-ra, és csengőhangként piacra dobták.

Egy interjúban Wernquist megjegyezte: "Ha tudtam volna, hogy ez egy ekkora dolog lesz, nem hagytam volna jóvá ezt a hülye névválasztást. Ez nem egy béka, és egyáltalán nem őrült."

Bármit is gondolt, Crazy Frog hatalmas siker lett. Két videó játék készült róla, majd 2005-ben az Axel F- Crazy Frog remix a legsikeresebb kislemez lett, és négy hétig vezette a Brit slágerlistákat.

Ezen felül elérte az első helyet  Svédország, Ausztrália, Belgium, Franciaország, Írország, Új-Zéland és Svájc slágerlistáin is.

Azt hiszem, ez az igazi vírusmarketing: Amikor csinálsz valami hülyeséget, az emberek a szájukra veszik, beszélnek róla, majd alig néhány év leforgása alatt egy komplett brand épül rá, és az egész világ számára ismertté válik.

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot, vagy oszd meg ismerőseiddel! Még több érdekességért kövesd a Grafitzsonglőr facebook oldalát!

 

Biztosan észrevetted már, hogy egy ideje nem írtam új cikket erre a blogomra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy új projektbe vágtam, és már egy másik blogon élem ki az írhatnékomat. 

Igyekszem minden cikkemet úgy megírni, hogy aki olvassa, tanuljon belőle valamit. Ha van egy kis időd, vagy kedved, nézz rá. Nem fogod megbánni!

Kattints ide: bloggerleszek.blog.hu

süti beállítások módosítása